Μάθε για το βόειο κρέας της Μακεδονικής γης

H παράδοση και η ιστορία του κρέατος της Ημαθίας

Η Ημαθία, ιδιαίτερα η Βέροια έχει μακρά παράδοση στην κρεοπαραγωγική κτηνοτροφία και στις μέρες μας εκεί εκτρέφονται τα περισσότερα βοοειδή στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο που από τη Βέροια ξεκίνησε μία από τις πρώτες οργανωμένες συντεχνίες κρεοπωλών, από τις αρχές του 18ο αιώνα (!!!), οπότε και καταγράφονται 15-20 μέλη του «συναφιού των χασάπηδων», ούτε πως από το 1925 (ακόμη) οργανώνεται η συντεχνία κρεοπωλών με την ονομασία ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ!!! Οι πρώτοι κρεοπώλες και ζωέμποροι ήταν Βλάχοι, ενώ αργότερα προστέθηκαν Μικρασιάτες, Πόντιοι και Θρακιώτες που μετακινήθηκαν στην περιοχή.

H κτηνοτροφία της Ημαθίας ξεκίνησε από τη βόσκηση των ζώων στις ορεινές περιοχές του όρους Βερμίου και επεκτάθηκε γύρω από την πόλη της Βέροιας, εγκαθιστώντας τις πρώτες οργανωμένες εγκαταστάσεις πάχυνσης μοσχαριών στην Ελλάδα. Το μοσχαρίσιο κρέας  της Ημαθίας χαρακτηρίζεται από κοινά ποιοτικά και οργανοληπτικά στοιχεία που μαζί συνθέτουν μια αληθινή καταγωγή ποιότητας, η οποία προφανώς οφείλεται στο κλίμα, την εδαφική διαμόρφωση και το νερό της περιοχής.

Να είναι τυχαίο άραγε, που το Ξινόμαυρο σταφύλι και το κρέας των μοσχαριών της Βέροιας μοιράζονται την καταγωγή, και μαζί τους χαρακτηριστικά της περιοχής από το Βέρμιο έως τον Όλυμπο;

Το έργο AuthenBeef επιδιώκει να δώσει ανεξίτηλη ταυτότητα στο κρέας της Ημαθίας και να το διαφυλάξει ως προϊόν της συστηματικής ελληνικής κτηνοτροφίας δίνοντάς του αναγνωρισιμότητα και αξία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content